De magie van empathie

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Je loopt vast in het zakendoen met een marktpartij. Zij willen iets wat jij niet wil en je komt maar niet nader tot elkaar. Ieder blijft zijn standpunt herhalen.
Tijd voor empathie.

Empathie is het oordeelloos contact maken met wat in de ander leeft en wat hem beweegt. Het vraagt een sprong in het diepe. Weg bij jezelf en je eigen referentiekader. Naar de ander toe en meezwemmen in de diepere lagen van de ander. Wie is deze mens en wat wil hij?


Vanuit die afstemming ontstaat als vanzelf een weten welke universele behoeften en belangen mogelijk spelen. Dat kun je vragenderwijs boven water brengen: wil jij de zekerheid dat…? Is autonomie belangrijk voor jou … ?
De ander zal in deze innerlijke reis meegaan en vanuit dat wezenlijke contact ontstaat de klik. Een ademloos moment. Het moment van gehoord en geaccepteerd worden. En van helderheid en gemeenschappelijkheid.

Vanuit die klik waarbij alle belangen op tafel liggen, kan win-win(-win) gaan ontstaan. Samen probeer je oplossingen en acties te creëren die ieders belang dienen. En – als je daarvoor de ruimte hebt - het belang van het grotere geheel: de niet-direct betrokken partijen die hier wel gevolgen van ondervinden.

Empathie is geen sympathie. Vaak denken mensen nog wel eens dat het samen opzwemmen betekent dat je je hetzelfde gaan voelen als de ander. Dat je ook moe wordt of angst voelt. Nee. Dat proces noem ik sympathiseren: je gaat het gevoel van de ander overnemen. Bij empathie weet je dat jij een andere ik bent, met eigen gedachten, gevoelens en wensen.

(Her)ken jij de magie van empathie?
Ik lees hieronder graag je reactie!