CommunicatieWijzer: De kracht van angst

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

CommunicatieWijzer voor klanten en relaties, april 2014

Waarom zeggen medewerkers niets of niet alles? En hoe doorbreek je als manager dit patroon?
Ik zie het als een uitdaging om te helpen het ijs te breken.

In deze CommunicatieWijzer:
- tools voor managers om de openheid te bevorderen
- ervaringen van je collega voor teameffectiviteit
- de ‘check in’ om angst in kracht om te zetten
- trainingen en nieuwtjes

Angst als veranderkracht?! 4 managementtools
Een controller die te weinig werk heeft en dit niet durft te zeggen omdat er een nieuwe bezuinigingsronde aankomt. Een projectmanager die na twee jaar zonder overleg van zijn project wordt afgehaald. Zonder bedankje. Hij voelt boosheid en houdt zijn mond omdat het onzeker is welke functie hij krijgt na de reorganisatie.

Bij de trajecten die ik begeleid sta ik versteld wat medewerkers wel aan mij als externe vertellen en veelal niet delen met hun manager. Tijdens de teamsessies, waarbij ook de manager is, komt het hoge woord er soms uit (aan het eind van de eerste dag). En soms ook niet.
Wat maakt dat medewerkers hun leidinggevende niet aanspreken als hen iets dwars zit? En hoe zonde is dit voor de teamspirit en productiviteit? Lees verder

Ervaringen van je collega, na teamtraject Verbindende Communicatie
Het mooiste resultaat was dat we elkaar beter leerden kennen, echt begrip kregen voor elkaars gedrag en met nieuwe afspraken verder konden.
Twee dagen lang hebben we gewerkt aan onze interactie als groep. Een aanrader voor iedere ondernemingsraad en medezeggenschap die zijn effectiviteit wil vergroten. Dirk van Mook, voorzitter OR Rijnstate

‘Check-in': Angst omzetten in kracht
Sta eens 30 seconden stil bij iets wat jou angst inboezemt. Voel de angst. Daarna: visualiseer welke behoefte of waarde jij vervuld zou willen hebben. Bijvoorbeeld: richting, ondersteuning, autonomie et cetera. Vervolgens: Bedenk oplossingen om deze te vervullen. Tenslotte: check hoe je je nu voelt? Opgelucht of tevreden?

Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk: ik heb een nieuwe opdracht voor een team waar veel speelt. Mijn angst is of ik wel genoeg kan bijdragen: “Kan ik dit wel?”, “Straks hebben ze er niets aan”.
Alleen al de gedachte aan de teamdag maakt me zenuwachtig. Wat ik dan graag wil is vertrouwen: dat ik van betekenis kan zijn. Dat ik de tools in huis heb en dat we stappen gaan maken.
Het bezig zijn met de laag onder mijn angst – de behoefte aan vertrouwen - geeft me kracht. Vervolgens koos ik als een oplossing weer vaker te mediteren. Om die interne criticus niet zo serieus te nemen en mijn gedachten te laten voor wat ze zijn. Dit geeft me rust.

 Speciale Trainingen:

Flow in je team voor managers, 5-daagse, 19 juni – oktober 2014

InspiZaterdag Hoe verbindend ben jij?, 23 augustus 2014

Core communicatie voor professionals, 3-daagse, 19 sep – nov 2014

Verbindende samenwerking voor auditorsdonderdag 2 en 16 oktober 2014. Samen met Theresia Gommans, in opdracht van het IIA (voor 13 PE-punten). 

En nog veel meer.

Nieuwtjes CommunicatieWijs:

Effectief samenwerken voor managers
Via collega-trainingsbureau Ai-opener, ga ik de komende maanden zo’n 40 managers van een finance afdeling van een grote organsiatie trainen om effectiever samen te werken. 

Communicatie- en Organisatie-ontwikkeling in 1
Samen met communicatiestrateeg Noella Sprij werken we aan een integraal verandertraject voor bedrijven. We ondersteunen hen bij hun organisatie-ontwikkeling en regelen de gehele communicatie (van persoonlijke, intern tot corporate en marketing).

> Veranderen doe je zo?! 
Met organisatieveranderaar Nanja Mol geef ik voor genodigden een managementsessie in Arnhem voor managers uit de regio die zich bezig houden met verandering.