"Ik wil dat jij mij begrijpt"

‘Elkaar begrijpen’ is een vorm van verbinding, waarmee iets bijzonders is. Soms willen we begrip en krijgen we het niet (of pas na een smeekbede). En soms krijgen we wel (ongevraagd) begrip ("ik begrijp precies wat je bedoelt”) en dan willen we het niet. (Omdat we dat soort begrip niet 'vertrouwen' en juist het idee hebben dat die persoon totaal niet begrijpt waarover we het hebben.)
Begrijpen en begrepen worden.....Wat is dat nu en hoe krijg je wat je wilt?

Mijn man zegt wel eens tegen me: "Kun je gewoon zeggen dat je me begrijpt?"
En ook in werksituaties hoor ik het managers en medewerkers zeggen: “Ik wil dat ze begrijpen dat ..." of "ze begrijpen toch wel dat....”
Die universele menselijke behoefte aan begrepen te worden en aan begrijpen......Die is mijns inziens nog niet zo eenvoudig te begrijpen.

Bij mijn man vraag ik me dan oprecht af wat hij wil (van mij). Ik probeer allereerst de empathische reactie:
Ik: Ben je geïrriteerd?
Hij: Ja!
Ik: En wil je begrip dat (....) heel belangrijk voor jou is?
Hij: Nee, ik wil dat jij me begrijpt. Doe nu niet zo moeilijk joh. Dat snap je toch wel.

Ik: Ja maar ik begrijp het niet. Ik hoor wel wat je zegt en hoe je erover denkt, maar ik heb een hele andere mening. Ik zie en ervaar dit anders.
Dan kan ik toch niet zeggen dat ik je begrijp? Dan zou ik liegen. Wil je eigenlijk horen dat ik het met je eens ben. Of wil je gelijk hebben?
Hij: Nee, dat is het allemaal niet. Ik wil dat je mijn gedachtegang snapt. Los ervan of je het met me eens bent.
Ik: Aha.... Ik kan jouw gedachtengang inderdaad volgen.

Nou een hele dialoog, en ik hoop dat je ‘m nog kunt volgen. Dit zinnetje “Ik wil dat jij mij begrijpt” heeft dus een complicatie in zich: het vraagt om meer duidelijkheid wat iemand graag wil. Letterlijk terug horen wat hij zei (behoefte aan gehoord worden)? Of wil iemand dat je z’n gedachtegang volgt (behoefte aan helderheid, verbinding of rust), het met ‘m eens bent (behoefte aan erkenning) of dat hij gelijk heeft (behoefte aan bijvoorbeeld vertrouwen/ veiligheid)?

Tweede complicatie is dat we ons met de zinnen - ik wil begrip van jou/ ik wil dat JIJ mij begrijpt - afhankelijk maken voor de vervulling van onze behoefte van een ander.
Terwijl de kracht nu juist is dat je jouw behoefte kunt vervullen los van een bepaald persoon of een bepaalde strategie. Bijvoorbeeld door jezelf begrip te geven of dit van een ander te krijgen.

Samenvattend: wees alert als iemand (inclusief jijzelf) begrip wil. Wat wil hij/jij dan ten diepste? En als die behoefte helder is, bedenk dan hoe je deze kunt vervullen, los van een specifieke persoon.

Herken je dit dilemma met 'begrijpen'? Ik hoor graag jouw reactie!