CommunicaZie: the making of...

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

The making of..

Ineens lag vanaf half maart m'n werk goeddeels stil. Trainingen en teamsessies die tot nader order werden verschoven. Coachsessies die niet meer live konden. Een zee van ruimte ontstond, die bij mij al gauw de gedachte opriep: dan kan ik nu mooi verder gaan met wat ik begin dit jaar van plan was. Schrijven over het mysterie van communicatie. Wat gebeurt er als we communiceren: mentaal, emotioneel, fysiek? Wat zorgt voor de klik en de misverstanden? Wat maakt relaties tot een succes?

En zo ging ik op werkdagen gewoon om 9.00 uur naar m'n werkkamer en schreef ik vol toewijding over het voor mij magische proces tussen mensen. Dat we (althans de meesten van ons) zo blijkt, alles in huis hebben om contact te maken, elkaar te begrijpen en in elkaar over te vloeien.

Ik besloot een aantal van mijn grote inspiratiebronnen te vragen om een interview. Op een professor in de psychologie na (die zich had teruggetrokken om zelf een boek te schrijven en daarom helaas geen interviews gaf...) wilden ze allemaal meewerken. Meditatieleraar Jan Geurtz, 3 principes facilitators Angela Mastwijk en Linda Spaanbroek en communicatiehoogleraar Betteke van Ruler. Genieten en leerzaam was het om van hun te horen over onze ware natuur, het bewustzijn en spontane en aangeleerde communicatie. 

Het maakte mij nieuwsgierig hoe professionals uit de praktijk dit alles zagen en ervoeren. En dan vooral degenen wiens werk (grotendeels) bestaat uit communicatie. Zoals een docent, journalist, manager, therapeut, coach en politicus. Vanuit mijn netwerk benaderde ik hen. Ook dit waren prachtige gesprekken. Vol inspiratie of ontroering vertelden zij over de momenten waarop hun communicatie iets te weeg bracht in de 
ander en wat dat weer deed met hen. 

Ten slotte koos ik ervoor mijn eigen proces te delen. Hoe ik 'verslaafd' was geraakt aan een bepaald soort contact. Hoe ik hard gewerkt heb om verbindend te communiceren. En hoe ik vervolgens meer en meer tot het besef ben gekomen dat we vanzelf zonder ruis communiceren, zodra we doorzien hoe onze (inter)menselijke ervaring tot stand komt. Wil je hierover meer weten? Dan kan ik van harte CommunicaZie aanbevelen.