De O-factor in teams

Error message

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/mediawijs/domains/communicatiewijs.nl/private_html/includes/file.phar.inc).

Wat als er een ONZICHTBARE – altijd aanwezige – kracht is in ieder team(lid)?
En wat als alleen het ont-dekken van die O-factor voldoende is om teamcoaching effectief te laten zijn, van binnenuit?

Ik was gevraagd mee te kijken bij een team. Het team functioneerde niet lekker (volgens manager en teamleden) en er waren calamiteiten geweest.
Ik voerde gesprekken met het merendeel van de betrokkenen in subteams. Met onder andere vragen als: Wat heeft het team volgens jou nodig en wat willen jullie bespreken op de eerstvolgende teamdag? 

Daarop kwamen nog niet zulke concrete en eenduidige antwoorden. 
“Iets met aanspreken, de onderstroom en de communicatie met de werkgever.“

“Of ze iets verwachten van een teamcoachingstraject en/of de teamdag?,” vroeg ik hen. 
“Nee,” was het antwoord. De meesten hadden niet het idee dat het iets zou veranderen.
Ze refereerden aan: eerdere teamtrajecten die ook weinig structureels hadden opgeleverd, de continue wisseling van managers, de zoveelste fusie van subteams tot één team (waarbij de logica leek te ontbreken) et cetera.

Dan kun je als externe ‘facilitator’ natuurlijk – of eigenlijk on-natuurlijk - hard gaan werken om te verzinnen hoe je hen wel verder zou kunnen helpen. 
Je kunt bijvoorbeeld sessies faciliteren waarbij je een (nieuwe) methode of gedachtegoed benut als deep democracy, systemisch werken of verbindende communicatie.
Of je kijkt ter plekke welke patronen zich laten zien en spiegelt die aan de groep. 
Om zo de onderstroom te duiden en om zo het potentieel van het team weer meer te laten stromen. 
Niets mis mee. Maar gaat het in de kern iets uithalen? 

De O-factor aan het werk
Of je laat die interventies achterwege. Omdat je weet van de O-factor. 
Er is van zichzelf geen goed of slecht functionerend team; ‘goed’ of ‘slecht’ (en ook ‘team’) zijn expressies van de O-factor.  
Er is geen onderstroom, geen teamverleden, geen slechte aanspreekcultuur of onduidelijke rolverdeling tussen manager en teamleden. Behalve dan in het conceptuele ‘Denken’. De O-factor aan het werk dus. 

Het potentieel stroomt al. Precies zoals het nu stroomt. Er wordt gewerkt (op basis van een afspraak of functie), precies zoals er al gewerkt wordt. 
Afhankelijk van de teamopdracht of -bedoeling worden er beleidsplannen voor volksvertegenwoordigers gemaakt, software ontwikkeld, kinderen opgevangen, onderwijs gegeven, natuur beheerd, huizen gebouwd et cetera.

Samen ont-dekken
Vanuit die realisatie - dat het precies is zoals het is En dat het van zichzelf beweegt - kun je desgewenst met een team het gesprek aangaan.
Om samen te ont-dekken hoe er continu een onzichtbare factor aan het werk is: Denken (over hoe iets in elkaar zit, dat er problemen zijn, dat sommige teamleden niet functioneren, dat doelen en prognoses mogelijk niet gehaald worden…). En hoe dat denken in essentie niets met ‘de werkelijkheid’ te maken heeft. 

 

Nieuw uitgangspunt
De mate van inzicht in de alom aanwezigheid en alles omvattendheid van Denken maakt het verschil. Je weet als mens of iets vanuit een frisse blik komt (‘the fresh mind’, wijsheid, ingevingen) of vanuit aannames, interpretaties, oordelen, verwachtingen van het intellect.
Dat besef zorgt voor een nieuw uitgangspunt en zal als vanzelf leiden tot ander gedrag en andere samenwerkingen en uitkomsten in het werk. 


Veel output, plezier en gemak
Inzicht in de onzichtbare kracht van denken – de O-factor -  is het startpunt voor teamcoaching van binnenuit, van mens tot mens.
Het legt de pure potentie van dat Denken bloot. Het werk wordt gedaan vanuit helderheid en het weten dat alles in essentie oké is.
Dit gaat voorbij een kunstmatige, van buitenaf bedachte en opgelegde verandering. Persoonlijk ervaar ik in deze teams die zich van de O-factor bewust zijn behalve veel output ook onderling veel plezier en gemak.  


#De O-factor in teams: de Onzichtbare kracht van Denken